Artikler

Mindske risikoen for skader, når du træner

Denne artikel indeholder annonceret indhold.
Skader kan være svære at undgå, når man træner og dyrker sport. Typisk bekymrer vi os først om skader, når vi bliver ramt af en skade. Mange kender ikke til den specifikke årsag til, hvordan deres skade opstår. Vi kan desværre aldrig gardere os imod skader, da de fleste kommer helt uventet. Dog findes der en lang række forholdsregler, som kan hjælpe med at mindske risikoen for skader.

Her i artiklen kan du læse om, hvordan du kan værne dig mod skaderne, før de for alvor bliver et problem.

Træn forskellige sportsgrene og motionsformer

Overbelastningsskader opstår typisk, når man dyrker den samme sportsgrene eller motionsform hele tiden, da ensidige gentagelser er din største fjende. Variation af motion og øvelser er vigtigt, sådan du træner hele kroppen og ikke påtager dig en overbelastningsskade. Så vil du gerne træne en masse og være aktiv alle dage i ugen, så anbefales det, at du finder to sportsgrene/motionsformer, som du kan skifte imellem, og som ikke indeholder præcis de samme bevægelser. Hvis du f.eks. løber meget, kan du overveje at svømme en gang imellem, da du så også bruger armene til at komme fremad.

Husk en grundig opvarmning

En grundig opvarmning på 10-15 min øger hjertes ydeevne og varmer kroppens muskler og led op, samtidig med at du øger temperaturen i kroppen. Kroppen optimeres, når kropstemperaturen stiger, hvilket gør at det er nemmere at koordinere bevægelser, når hele kroppen er opvarmet. Ved at forbedre bevægeligheden i vores led, så nedsættes risikoen for skader. Udover at mindske risikoen for skader, hjælper opvarmning dig også til at opnå en bedre præstation, når du træner.

Tag de små skader seriøst

Små skader kan udvikle sig til irriterende og længerevarende skader, hvis de ikke tages seriøst

nok fra start af. Selvom du kan træne med små skader, er det vigtigt, at du lærer at kunne skelne mellem god og dårlig smerte. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er skadet eller ej, bør du altid opsøge en fysioterapeut, der har de faglige kompetencer til at analysere en eventuel skade. De kan samtidig rådgive dig i, hvordan du kan træne fremadrettet. Du skulle nødig være skadet i længere tid.

Hvis du døjer med en forstrukket muskel eller et led, kan varmecreme hjælper med at lindre smerterne. Varmecreme er kort fortalt en creme eller salve, som du kan smøre på de pågældende steder, hvor du har smerter.

Husk at strække ud før træning

Udstrækningsøvelser ca. 15 min før din træning, hjælper med at reducere risikoen for skader. Hvis du begynder at træne uden opvarmning og en smule udstrækningsøvelser, er procentdelen større for at påtrænge sig en skade, da musklerne er opstrammet. Ved at lave udstrækningsøvelser, gør du musklerne mere smidige og klar til at være aktive, hvilket reducere procentdelen for skader markant. For igen at reducere risikoen for skader, er det altid bedst at strække varme muskler ud, end hvis de er helt kolde. Lav dynamiske udstrækningsøvelser, da de varmer musklerne op.

Kommentarer lukket til Mindske risikoen for skader, når du træner