Det hele menneske: Din vej til et bedre helbred
Kilden til en god og smertefri hverdag kommer sjældent fra en enkelt ting eller genstand. Ligesom med mange andre ting i hverdagen, så afhænger dit helbred også af, at kroppen bliver set. Mærket. Rørt. Det samme gør sig gældende, hvis du får smerter i kroppen.
I gamle dage troede man, at smerter udelukkende var et fysisk begreb. Og tænk engang hvis det faktisk var sådan. Så ville smerter være nemmere at behandle, og man kunne udskrive løsningen på recept. Det er dog en lille smule mere kompliceret end som så, så for at få et bedre helbred er man nødt til at omfavne det hele menneske.
Behandlingens mange ansigter
Der findes rigtigt mange gavnfulde behandlingstilbud derude. De mest populære der findes er fysioterapi, kiropraktik, helkropsmassage, osteopati og naturligvis også akupunktur. Fælles for disse behandlingsformer er, at det ofte føles rigtig godt lige efter, at man har været til behandling. Dog viser forskning, at smerterne har en tendens til at komme tilbage igen, hvis ikke der bliver taget hånd om andre aspekter af personens smerter. Derfor giver det i mange tilfælde rigtig god mening, at kombinere de forskellige behandlingstilbud for at give det maksimal effekt. Her er det ikke sjældent, at en person med smerter i ryggen både går til akupunktur og fysioterapi samtidig. Hvor akupunkturnålene kan nå i dybden i musklerne, så kan en fysioterapeut eller kiropraktor stimulere de samme muskler på en anden måde ved hjælp af øvelser og træning.
Smertens kompleksitet
Mennesket er et sansende væsen, hvis hjerne konstant tager vurderer, om man er i sikkerhed lige nu eller om man har brug for beskyttelse. For det er nemlig dét, smerte går ud på: At beskytte dig. Simpelt! Og så alligevel ikke. Lad os tage et eksempel:
Du går på vejen, og pludselig træder du på en nål, du måske ikke bemærkede, lå der (ville være mærkeligt at træde på en nål med vilje..). Du mærker nu kraftige smerter i din fod, så du bliver straks opmærksom på, at der er noget galt i din fod. Smerte er altså her en følelse som din hjerne skaber for at gøre dig opmærksom på, at der er noget helt galt i foden. Hvis du nu ikke fik smerter i ovenstående tilfælde, så ville du jo bare fortsætte med at gå videre på foden, og hvad ville der så ske? Du ville gøre skaden i din fod større. Derfor kan smerte i høj grad siges at være en stille beskytter, der hele tiden passer på dig.
Psykisk velbefindende er afgørende
Du vil med tiden måske se, at dine smerter faktisk også påvirkes af din psykiske tilstand. Det skal endelig ikke misforstås som, at smerter kun eksisterer i hovedet. Det betyder bare, at smerter faktisk kan både vedligeholdes og blive værre, hvis man føler sig meget stresset, presset eller er depressiv. For at omfavne det hele menneske er man derfor tit nødt til, at inddrage flere faggrupper omkring den samme patient. Igen skal det her mere ses som et supplement til en i forvejen god behandling, så patienten kan komme hurtigere imod smertefrihed.