Akupunkturnåle
(sponsoreret indhold)
Historisk set var de første akupunkturnåle af sten, særligt var halvædelstenen jade populær, og disse nåle kaldtes “stenbor”. Også bambus og dyreknogler er blevet brugt som materiale, men da metallerne blev opdaget og vandt udbredelse blev metalnåle i jern, sølv og med forskellige legeringer efterhånden det foretrukne. En tid troede man, at det var det specifikke metalmateriale, der havde den helbredende virkning, men det blev senere tilbagevist, da det blev klart, at det var akupunktørens evner til at placere nålene korrekt, der gav de bedste resultater.
I dag er akupunkturnåle lavet af rustfrit stål og de findes i flere forskellige tykkelser, alt efter hvor på kroppen, de skal placeres. Nogle nåle er på størrelse med et hårstrå, så hvis du er én af de mange danskere, der lider af nåleskræk, har du ingen grund til bekymring. De nåle, man kender fra for eksempel vaccination og bedøvelse er langt tykkere og “hule”, da de jo bruges til indsprøjtning af væske. Akupunkturnåle er slebet til, så klingen er skarp og spids, og højst føles nåleisætningen som et lille prik, også selvom nålen når dybt ned i huden.
Akupunkturnåle er udelukkende til engangsbrug og de er steriliserede, så der er ingen mulighed for at blive smittet af andre patienter gennem nålene.
Langt de fleste slapper af og oplever ingen smerte gennem behandlingen – ofte vil man ligefrem først huske, hvor nålene sidder, når akupunktøren tager dem ud igen! De fleste oplever kun et ganske lille prik, når nålen sættes i, hvorefter en behagelig afslappet, snurrende fornemmelse i området tager over.
Hvis du har svært ved at komme overens med tanken om isætningen af nåle, så findes der også andre behandlingsformer, der benytter sig af de samme principper som akupunktur. Ved akupressur og zoneterapi trykker behandleren i stedet med fingerspidserne skiftevis på de forskellige punkter rundt omkring på kroppen, med et særligt fokus på hænder og fødder.