Artikler

Ferie under sydens sol booster din sundhed

(sponsoreret indhold)

Her i Vesten har vi en lang tradition for at bruge sollys som terapi, og der findes spor af denne metode helt tilbage til Antikken, hvor det kaldtes heliosis. I dag kaldes terapiformen helioterapi. Mennesket har i hele sin eksistenstid således ikke blot været afhængig af solen til at overleve indirekte i forbindelse med landbrug, men også som en livgivende kilde til ny energi, når solens stråler rammer vores hud og det varme lys kommer ind i vores øjne efter en lang vinter.

Derfor drager mange af os til syden på en god og billig solferie for at få ny energi og varme i vinterkroppen. Og det kan faktisk anbefales kraftigt, at du planlægger solferien netop i de tidlige forårsmåneder for at få boostet dit immunforsvar og for at vænne huden til sommerens skarpe stråler. Men en superskrap solcreme er langt fra svaret i denne forbindelse!

Solcremens skadelige kemi

Mange solcremer reklamerer med deres indhold af sunde planteolier, og deres utrolige evner til at beskytte huden mod UV-stråler. Desværre ser ingredienslisten i de fleste solcremer farlig (og lang!) ud:

Oxybenzon kan virke hormonforstyrrende og skade din huds celler, hvilket på sigt kan lede til hudkræft. Samme ses ved Retinyl Palmitat. Undgå solcreme til ansigtet, der indeholder Octyl-methoxycinnamat, da det leder til iltning af huden og for tidlig ældning. Butyl-methdibenzoylmetan leder ligeledes til oxidering og slipper frie radikale fri i kroppen.

Vores hud er kroppens største organ og selvom huden er robust og beskytter kroppen mod mange udefrakommende angreb, er det også et åndende organ, der tager imod, hvad du smører på.

Gå i stedet efter at bruge ren kokosolie, hvis du bevæger dig ude i solen før eller efter klokken 12-15.  For i dette tidsrum skal alle – uanset om de ønsker at smøre sig i kemisk solcreme faktor 50! – opholde sig vidt muligt i skygge og med tøj, der blokerer de skrappeste stråler.

Solens sunde gaver til din krop

Der forskes stadig i solens mange sunde virkninger på din krop. For eksempel oplevede den amerikanske læge og kræftforsker Zane Kime rigtig gode resultater ved en kombination af jævnlig solterapi og sund, antiinflammationskost med masser af antioxidanter.

Sollyset er også godt mod inflammationer samt svampe- og bakterievækst på huden – og under 1. Verdenskrig opdagede man desuden at solterapi fremskyndede de skadede soldater sårheling. Også  helingen af psoriasis og acne er kendte eksempler på at en solferie med fornuftig solbadning kan gøre mirakler for din hud.

Nyere studier viser også gode resultater ved visse hjertekarsygdomme: På mennesker med lys hud trænger solens stråler gennem den blege hud og kan medvirke til at rense blodet for infektioner, kolesterol og i øvrigt hjælpe til et højere iltindhold i blodet. Sidst men ikke mindst, så boostes dit immunsystem også kraftigt under solterapi, da det styrker de hvide blodlegemer, lymfocytterne.

Så tag gerne et sund smut til sydens sol her i forårsmånederne – hele din krop vil elske dig for det! Husk dog solbeskyttelsen (uden kemi!) og de tre solbadningsregler samt mange flere gode råd, som du finder på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Kommentarer lukket til Ferie under sydens sol booster din sundhed