Akupunktur-punkter
(sponsoreret indhold)
Akupunktur hviler på den traditionelle kinesiske medicins teori om, at der i kroppen flyder to slags energi, yin og yang, som tilsammen udgør den mere overordnede energi qi, også kaldet livskraften. Qi-energien cirkulerer rundt i kroppen i bestemte baner på samme måde som blodet, lymfen og nerverne. Disse baner eller hovedkredsløb, som fører rundt i hele kroppen, kaldes meridianer. Der er 26 meridianer, som hver hører til en bestemt kropsfunktion eller et organ. Traditionelt skulle der være omkring 800 akupunkturpunkter i alt langs meridianerne, men der opdages stadig nye punkter og kombinationer af disse.
De 26 hovedmeridianbaner, som qi-energien løber i, består af 12 par, der ligger symmetrisk, samt to midt-meridianer, som henholdvis ligger på forsiden og på bagsiden. Disse to midt-meridianer er ikke knyttet til noget organ, men styrer i stedet effekter på de øvrige 12 par. De tolv meridianer breder sig parvist ud fra midten, således at så godt som ethvert behandlingspunkt har sin spejling på den modsatte side. Akupunkturpunkterne findes, hvor meridianerne kommer ud til kroppens overflade.
Når akupunktøren har fundet frem til de relevante punkter, stikker hun eller han nåle ind i forskellige dybder, afhængigt af hvor på kroppen og hvilken tilstand, der skal behandles. Nålene skal blive siddende i en bestemt tid, fra få sekunder til flere minutter. I visse tilfælde et det gavnligt at have en eller flere nåle siddende i flere uger, hvilket der er opfundet særlige bittesmå nåle til. Ofte klistres disse til punktet med et lille rundt plaster, så det giver så lidt besvær som muligt. Der er som oftest intet smertefuldt ved selve behandlingen, men mange oplever summende og sitrende fornemmelser af energi i kroppen, mens nålene stimulerer de forskellige punkter på meridianbanerne.
På denne side finder du en fuld oversigt over de forskellige meridianer og de tilknyttede punkter (på engelsk).